Varde Kommunes kirker er nu på Danmarks nationalleksikon, lex.dk

Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019. Varde Kirke, også kendt som Sankt Jacobi Kirke, ligger ved siden af det gamle rådhus omkring Torvet i Varde. I 1809-1812 blev kirken omdannet til en korskirke med sten fra byens anden kirke, Sankt Nicolai Kirke, der blev nedbrudt i 1809.
Profilbillede
dato

Varde Kommunes 32 folkekirker er blandt de første i landet til at blive beskrevet på Danmarks nationalleksikon, lex.dk.

Beskrivelserne er baseret på bogværket Danmarks Kirker, som Nationalmuseet har udgivet siden 1933. Nu bliver en ny version let tilgængelig for alle på lex.dk.

I et samarbejde mellem Nationalmuseet og lex.dk bliver Varde Kommunes kirker og senere alle andre folkekirker i Danmark gjort gratis tilgængelige for lex.dk’s millioner af besøgende.

For hver af kommunens folkekirker findes der nu en artikel med flotte billeder og beskrivelser af beliggenhed, kirkegård, bygningshistorie, kalkmalerier, inventar og gravminder. 

Baggrunden for projektet er den kulturarv, de danske kirker rummer. Den udgør en enestående kilde til såvel Danmarkshistorien som til kristendommens mere end 1.000-årige historie i Danmark.


Foto: Bococo, 2008 / Bejsnap Kirke er bygget i 1891-1892, som var et tidspunkt hvor mange nye kirker i Jylland blev opført. 

På denne tid gennemgik det agrare landskab ret betydelige demografiske forskydninger pga. landboreformer, forbedrede dyrkningsmetoder og industrialisering, hvilket medførte et behov for nye kirker.

”Vi er rigtig glade for, at vi nu i samarbejde med Danmarks nationalleksikon, lex.dk, kan give fri adgang til kvalitetssikret viden om hver eneste af de i alt ca. 2.350 danske kirker på lex.dk”, udtaler Michael Andersen, forskningschef på Nationalmuseet og ansvarshavende redaktør for Danmarks Kirker.


Foto: Kim Hansen, 2017 / Ho Kirke er en af kun to nybyggede landsbykirker opført i gotisk tid på egnen. Den slutter sig herved til en lille men eksklusiv gruppe af nybyggede gotiske landsbykirker i Danmark, som samlet set tæller under 30. 

”For kort tid siden tilføjede redaktionen Dansk Kvindebiografisk Leksikon med over 2.000 biografier, og med god støtte fra Augustinus Fonden kan vi nu tilføje yderligere ca. 2.350 nye artikler,” siger Niels Elers Koch, bestyrelsesformand for lex.dk.

Han fortæller, at lex.dk allerede indeholder ca. 230.000 artikler og hver måned har flere end 2 mio. besøg.

Kilde: lex.dk
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.